![SR-71 Blackbird](/media/lib/66/sr-71-blackbird-f371044b123cbc7214a69dc58e2a9551.jpg)
Sposób na opór
11 lipca 2010, 10:44Opływowe kształty samochodów i samolotów już dawno nie wystarczają do takiego zmniejszenia oporu powietrza, jakiego byśmy chcieli. Winne są niewielkie zawirowania na samym styki z powierzchnią pojazdu. Dotąd nie było teorii pozwalającej przywidywać ten chaotyczny czynnik.
![](/media/lib/121/n-strumien-63c38bda2faab80469835616f5607c05.jpg)
Bez rozgrzewki ani rusz
3 lipca 2012, 09:40O tym, że rozgrzewka jest ważna, wiedzą także ryjówki. Badania gatunku Sorex palustris ujawniły, że przed wskoczeniem do zimnej wody zwierzęta te podnoszą temperaturę ciała aż o 1,5 stopnia.
![](/media/lib/127/n-gwiazdy-48cf3d61d91fa528798d645b78a06406.jpg)
Życie może być wszędzie
11 czerwca 2014, 12:48Christopher McKay, naukowiec pracujący w należącym do NASA Ames Research Center, opublikował w PNAS listę warunków, jakie powinny spełniać planety, księżyce i inne ciała niebieskie, by istniało na nich życie. Lista McKaya znakomicie rozszerza liczbę ciał, na których możemy szukać śladów życia.
![Ocean](/media/lib/184/n-ocean-anderson-mancini-cc-by-20-4b794273bdba53713d4528105b9dd066.jpg)
Mierzenie temperatury wody przez... badanie powietrza
4 stycznia 2018, 14:05Na Scripps Institution of Oceanography opracowano nową metodę pomiaru średniej temperatury oceanów. Jej autorami są Jeff Severinghaus i jego zespół oraz współpracujący z nimi naukowcy ze Szwajcarii i Japonii.
![](/media/lib/377/n-marswoda2-b28570099c569081b63dab9e1559fb4e.jpg)
Woda na Marsie występuje nawet kilka centymetrów pod powierzchnią
13 grudnia 2019, 10:38NASA planuje powrót człowieka na Księżyc, który ma stać się ważnym etapem załogowej misji na Marsa. Wciąż nierozwiązane pozostaje jednak pytanie, gdzie na Czerwonej Planecie powinni lądować ludzie. W podjęciu decyzji może pomóc najnowszy artykuł z Geophysical Research Letters, którego autorzy dostarczyli mapę zamarzniętej wody na Marsie znajdującej się nawet 2,5 centymetra pod powierzchnią planety.
![](/media/lib/544/n-weddela-a0099c7abeb680e5b9b5f261f513bf08.jpg)
Cyrkulacja głębinowa może znacznie spowolnić. Ocean czekają wielowiekowe niekorzystne zmiany
3 kwietnia 2023, 09:50W ciągu najbliższych trzech dekad cyrkulacja antarktyczna może spowolnić o ponad 40%, stwierdzają naukowcy z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii. Taka zmiana będzie niosła ze sobą poważne konsekwencje dla oceanów i klimatu.
![Delfiny butlonose](/media/lib/38/800px-bottlenose_dolphin_with_young-eb94d1709ea542548a824240c47c0650.jpg)
Niebezpieczna wyprawa
17 listopada 2008, 23:47Do rzeki Jersey wpłynęło kilka miesięcy temu stado kilkunastu delfinów butlonosych. Jeżeli szybko nie opuszczą tego miejsca, grozi im śmierć. Dlaczego nie chcą wypłynąć na szerokie wody?
![](/media/lib/77/namorzyny-da2b2f1e88deed57350d781d9a407d60.jpg)
Bezkręgowiec wykorzystuje lądowe punkty orientacyjne
29 kwietnia 2011, 12:01Tripedalia cystophora należą do gromady kostkowców, które z wyglądu bardzo przypominają krążkopławy. Zazwyczaj zamieszkują namorzyny, gdzie obficie występują krewetki, a liczne oczy pomagają im w unikaniu zderzeń z podwodnymi obiektami. Naukowców zaintrygowało jednak, że część z oczu stale spogląda w górę (za ustawienie odpowiadają znajdujące się w strukturach otaczających oczy kryształy gipsu). Okazuje się, że dzięki temu zwierzęta mogą śledzić, co dzieje się nad powierzchnią wody.
![](/media/lib/160/n-korona-z-wody-e1f8fd03b43e2a40a66dba1dce302221.jpg)
Stara woda z Kanady
16 maja 2013, 11:06Brytyjsko-kanadyjski zespół naukowców trafił na podziemne odizolowane od ponad miliarda lat zbiorniki z wodą. Już teraz wiadomo, że zawierają one olbrzymią liczbę związków chemicznych koniecznych do podtrzymania życia. To może być najstarsza woda na Ziemi i może zawierać życie
![](/media/lib/224/i-kawka-3f5a8a5a850b169e86d5f0043245d9bc.jpg)
Słodki sposób na goryczkę
31 lipca 2015, 11:52Cukier odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu goryczy herbaty i kawy, przy czym stosujący termodynamikę statystyczną dr Seishi Shimizu z University of York wykazał, że nie chodzi o zwykłe maskowanie smaku, ale o zmiany chemiczne.